Elkészítés
Hozzávalók:
2 bögre friss bazsalikomlevél (250g)
fél bögre parmezán (120g) (Reszelve)
fél bögre extra szűz olívaolaj (120ml)
3 teáskanál fenyőmag (30g)
1-2 gerezd fokhagyma (Mindig medve-vagy fokhagyma legyen, a vöröshagymától a pesztó keserű lehet)
só
bors
Elkészítés ideje: 15 perc
Serpenyőben zsiradék nélkül pirítsd meg a fenyőmagot. Ügyelj arra, hogy ne égjen meg, különben keserű lesz. A bazsalikomleveleket mosd meg, majd rakd a fenyőmaggal és a fokhagymával együtt egy robotgépbe. Mixeld krémesre körülbelül hat-nyolc perc alatt. Öntsd hozzá az olívaolajat, végül keverd hozzá a sót, a borsot és a reszelt parmezánt. Ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk egy kevés meleg vízzel vagy olívaolajjal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tedd kis tálkákba vagy üvegekbe, zárd le légmentesen, különben elkezd sötétedni, és sokat veszít a frissességéből. Tartsd száraz, hűvös helyen. Hűtőben 7-14napig áll el. A fenyőmagot helyettesítheted dióval, mogyoróval, rakhatsz még hozzá pisztáciát, spenótot, rozmaringot.