Hasonló termékek
Vélemények
Leírás
Több mint só! Különleges színét a benne rejlő nagy mennyiségű ásványi anyagnak és vasnak köszönheti. Míg a környező országokban különlegességnek tartjuk, az indiai területeken szinte minden háztartásban előszeretettel használják. Íze kissé a tojásra emlékeztet, ebből adódóan a tojásos ételekbe is szívesen teszik ízfokozó gyanánt, vagy akár a tojás helyett is. Előszeretettel fűszereznek vele vegán ételeket, ugyanakkor bármilyen klasszikus recepthez is jól illik, ha azt egy kevés füstös ízzel szeretnéd megbolondítani.
Finom szemcsés (0,4 – 0,8 mm) Kala Namak vagy fekete só, az indiai, pakisztáni, nepáli és bangladeshi konyha közkedvelt kősója. Indiából származik.
Az indiai Kala Namak alapja az észak-indiai Didwana tóból vagy a sós vizű Sambhar tóból nyert só, időnként azonban a Pakisztánban bányászott rózsaszín Himalája sót is használják alapanyagként. A hagyományos elkészítési módszer szerint a sóhoz bizonyos növényeket, magokat és/vagy fűszereket (haritaki/amla/bibhitaki/babul kéreg stb.) adtak, és kemencébe rakott kerámia edényekben, szénnel együtt hevítették 24 órán át. Miután a só megolvadt, és a szükséges kémiai reakciók végbementek, kihűtötték, tárolták, és „érlelték” egy ideig.
Manapság a fekete sót már leginkább szintetikusan állítják elő, nátrium-klorid, nátrium-szulfát, nátrium-biszulfát és vas-szulfid hozzáadásával.
A Kala Namak durva sóként, vagy amikor tömbökben van nem is fekete, inkább barnás-sötét rózsaszín/sötétlila, apró szemcsékre darálva pedig világos és sötét lilás. Nagyon sajátos ízvilág jellemzi: erőteljes, átható kénes-ásványi íze van, amely leginkább főtt kemény tojásra emlékeztet.
Jódozatlan, finomítatlan, magas az ásványi anyag tartalma. Fő összetevője a nátrium-klorid, emellett kiemelkedő mennyiségben van jelen a vas-szulfid, ill. nátrium-szulfát, nátrium-hidrogén-szulfát, nátrium-biszulfit, nátrium-szulfid és hidrogén-szulfid. A vas-szulfid adja a színét, a kénvegyületek az illatát és ízét.