Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kép 1/3 - Korianderes pestó
Kép 2/3 - Korianderes pestó
Kép 3/3 - Korianderes pestó
Korianderes pestó
Nagyításhoz álljon a képre az egérrel

Korianderes pestó

A korianderlevél közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere, de ma már hazánkban is többfelé termesztik. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a hűtőben néhány napig friss marad.

 

Elég megosztó zöldségből készül ez a krém. Az ázsiai konyha kihagyhatatlan kelléke, de mexikói ételekben is használják. Kinézetre a petrezselyemhez hajaz, ámbár egyedi és különleges íze semmihez sem hasonlítható. A termés illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz. Az illóolaj összetétele a hajtásban az érés során módosul (a linalool mennyisége megnő), míg a termésben a linalool mindig túlsúlyban van a többi alkotóhoz képest.

 

 

A kapcsolódó termékeknél az alapanyagok megrendelhetőek.

Elkészítés

Hozzávalók:

250g friss koriander

1 zöld citrom

2 gerezd fokhagyma

18ml extra szűz olivaolaj

40g sózatlan földimogyoró

120g parmezán sajt (Reszelve)

Bors

Elkészítés ideje: 15 perc

 

Nagyjából vágjuk fel a koriandert, és tegyük turmix vagy robotgépbe. Facsarjuk rá a zöldcitrom levét, dobjuk bele a fokhagymát, és néhány levőkanál olívaolajjal pépesítjük. Szórjuk bele a mogyorót és a parmezán sajtot, majd kisebb adagokban öntsük bele a maradék olívaolajat, és lassan keverjük krémesre.

Ha túl sűrűnek találjuk , hígutsuk egy kevés meleg vízzel vagy olívaolajjal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Ha szeretjük a csípőset ,thai Chili-t is tehetünk bele. Hűtőben 7-14 napig áll el. Jól illik halas ételekhez , zöldségekhez és szendvicsekhez.

Több adagot is készíthetünk belőle ,mert jól bírja a fagyasztást.