Hasonló termékek
Vélemények
Paraméterek
1Kg | 4219 .-HUF |
Leírás és Paraméterek
1Kg | 4219 .-HUF |
Leírás
Az őrölt kurkuma az indiai konyha fűszer egyik elengedhetetlen fűszere. Nem csak az íze miatt használják, hanem a színező hatása miatt is. Zöldséges ételekbe, levesekbe, rizshez, húsokhoz használják. Erőteljes aromája miatt óvatosan kell adagolni.A kurkuma az élelmiszeriparban egyrészt ehető festékként használatos, így részt vesz levesek, szószok, sajtok, tészták és a vaj színezésében.Másrészt jótékony hatásai miatt felfedezték az egészségtudatos élelmiszeripari termékek gyártói is, ma már kapszulázva, porban, más fűszerekkel gyógynövényekkel keverve sokan rendszeresen fogyasztják. Fő hatóanyaga a kurkumin, ezért ügyelünk arra, hogy magas kurkumintartalmú, 2% feletti terméket tartsunk készleten. A kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövényfaj. Egyéb nevei: kurkumagyökér vagy indiai sáfrány.
Eredeti hazája Dél- és Délkelet-Ázsia, de ma már a trópusokon mindenütt termesztik.
A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérére emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő nem mérgező, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája és sárga színe miatt kedvelnek. A Worcester-szósz és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő hatású.A kurkuma legfeljebb 5 százalékban tartalmaz kurkumint, ami egy polifenol. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga, és sok helyen használják az élelmiszerekben adalékanyagként. A kurkumin pH-indikátor, vagyis savas közegben sárgásabb, lúgos közegben élénk pirosas színű. Fűszerként alkalmazva felszívódását a fekete bors elősegíti.
Összetevője számos fűszerkeveréknek, így a currypornak is ő adja a sárgába hajló színét.
Hatalmas mennyiségben termelik Indiában, amely a világ első kurkumatermelő és exportáló országa, mi is onnan kapjuk az őrölt és egész kurkumát. A kurkuma növény gyökerét fogyasztjuk, a termés nagyrészét porrá őrölve értékesítik.