Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
1.463 Ft
Menny.:db
pho-leves-marha-alap
Nagyításhoz álljon a képre az egérrel

Marha Pholeves paszta Cock 227gr

1.463 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Szósz állagú fűszerpaszta-levesalap Vietnám egyik elég „fiatalnak” számító nemzeti ételéhez, a világszerte híres és közkedvelt, - igencsak addiktív - Pho leveshez.

Tartalmazza az - abszolút alap - Pho fűszereket, a csillagánizst, a fahéjat, a koriandermagot és a gyömbért, hagymával, fokhagymával kiegészítve, és - nem éppen szokványosan - szójaszószt is. MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezékmentes, halal minősítésű.

Igazi kényelmi termék, lehetővé teszi, hogy minimális idő- és energiaráfordítással otthon is elkészítsük ennek az - amúgy nagyon időigényes - ételnek egy egészen elfogadható változatát (lásd a receptet lent).

A Pho leves - leegyszerűsítve - egy illatos, aromás húsleves, egy marha (Pho bo) vagy csirke (Pho ga) alaplé, halszósszal, fűszernövényekkel, és levesbetétként rizstésztával, marhahússal vagy csirkehússal. Mint minden ételnek, számtalan változata létezik; a két legismertebb verziója a hanoi-i vagy északi Pho bac (tiszta, sósabb alaplé, egyszerűbb-kevesebb levesbetéttel és zöldfűszerekkel, minimális ízesítővel) és a saigoni vagy déli Pho nam (kevésbé tiszta, zsírosabb és sűrűbb, némileg édeskésebb alaplé, többféle zöldfűszerrel, levesbetéttel, hoisin szósszal és Sriracha-val).

A Pho „egyéniségének” lényege a hosszan főzött alaplé és annak fűszerezése. Az enyhén égett-szenes kérgűre pörkölt gyömbér és -hagyma, a pirított fahéj, csillagánizs, fekete kardamom, koriandermag, édeskömény és szegfűszeg adja a kifinomult, lágy, ugyanakkor árnyalt, komplex, mély, alig érezhetően füstös ízvilágát, a végén adagolt friss zöldfűszerek pedig átemelik az egészet egy könnyű és friss íztartományba. Az umami-gazdag halszósz szintén kulcsfontosságú, nincs Pho halszósz nélkül: ízesít, sóz, ízfokozóként funkcionál.

A leves eredete vitatott, van, aki úgy tartja, hogy francia és vietnámi fúziós étel, mások szerint kínai bevándorlók hozták magukkal, ők honosították meg Vietnámban.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Leírás

Hogy mi kerül egy Pho levesbe, elég változó tud lenni, az egyetlen állandó elem, az a közepesen széles rizstészta (banh pho).

A marhahúsos Pho bo leggyakrabban nagyon-nagyon vékonyra szeletelt nyers marhahússal (hasaalja, szegy) készül úgy, hogy forró alaplevet öntenek rá, amitől az megfő. A vékony szeletekhez elengedhetetlen, hogy nagyon jó késsel dolgozzunk, és/vagy szeletelés előtt a húst mélyhűtőbe tegyük kb. 2 - 2,5 órára. Előre megfőzött vagy előre lepirított húst is adhatnak a leveshez, nyers helyett, vagy éppen húsgolyót, pacalt, esetleg vért. A csirkés Pho ga-ba csirke felsőcomb vagy mell kerül.

Levesbetétként többek között mungóbabcsírát, újhagymát, különféle friss, illatos zöldfűszereket (korianderzöld, mexikói koriander, thai bazsalikommenta) is használnak, de egyéni, hogy éppen ki melyiket választja.

Leggyakrabban halszósszal, lime-mal utóízesítik, de van, aki hoisin szószt is ad hozzá. Alapvetően nem egy csípős étel, éppen ezért nem főzik bele a tüzes alapanyagokat, de mindig kínálnak mellé friss chilit, esetleg csípős Sriracha szószt, chiliolajat.

Pho leves hozzávalók (3 személyre)

Elkészítés

  1. Forraljuk fel a vizet vagy a csirke/marha alaplevet. Adjuk hozzá a fűszerpasztát és a hagymát, forraljuk fel újra.
  2. Lassú tűzön forraljuk további 5 percen keresztül.
  3. Adjuk hozzá a felszeletelt marhát, forraljuk fel. Szedjük ki a teljesen megfőtt vagy félig megfőtt húst, és tegyük félre.
  4. Az elkészített rizstésztát osszuk el 3 tálban, tegyük rá a húst, majd öntsük le forró levessel.
  5. Díszítsük babcsírával, bazsalikommal, korianderzölddel, chilivel, tegyünk minden tálba, a levesbetétek tetejére egy-egy limeszeletet.
  6. Ízesítsük halszósszal.
  7. Tálaljuk forrón.