Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
1.600 Ft
Menny.:db
Oyster sauce -maekrua
Nagyításhoz álljon a képre az egérrel

Osztrigaszósz Oyster sauce maek rua 300ml

1.600 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Thai osztrigaszósz 30% osztrigakivonattal, viszonylag alacsony sótartalommal. Szójaszószt is tartalmaz. MSG-, mesterséges ízfokozó- és színezékmentes. Halal tanúsítvánnyal rendelkezik.

Sötétbarna, szirupszerűen sűrű, viszkózus állagú. Édeskés, lágyan sós, íze tenger vizére emlékeztet. Nem is túl intenzív, nem is túl enyhe, mégis összhatásában egy igen hatékony ízesítő eszköz. Domináns jegye a megfoghatatlan 5. íz, az umami, a természetes ízfokozó, amely legegyszerűbb ételeket is ízessé teszi azáltal, hogy kiemeli az alapanyagok saját ízét.

Bár osztriga alapú szószról van szó, mégsem olyan penetráns ízű, mint a halszósz. Nem olyan sós, mint a szójaszósz. Első pillantásra ugyan hasonlít a hoisin szószhoz, nem összetévesztendőek, és nem is csereszabatosak, teljesen más összetevőkből állnak, más az ízviláguk, és más ételekhez is használják.

Az eredetileg Kínából származó, relatív újkeletű ízesítő 1888 óta létezik egy „balesetnek” köszönhetően. Lee Kum Sheung, a Lee Kum Kee termékcsalád megalkotója, egy alkalommal véletlenül túlfőzte az osztrigát, és egy sűrű, barnás, nagyon aromás, intenzív ízű, enyhén karamellizálódott szószt kapott. A mai osztrigaszószok nagyrésze, amely kereskedelmi forgalomban van, nem a hagyományos módon készül, általában cukorral és sóval ízesített, kukoricakeményítővel sűrített alapot készítenek, amit osztriga kivonattal ízesítenek, és esetenként szójaszósszal mélyítik a színét és ízét.

Az osztrigaszósz eleinte csak a kantoni konyhára korlátozódott, ahol ma is egy alapszósznak számít, de azóta már majdnem minden regionális kínai konyha, ill. a thai-, maláj-, vietnámi- és khmer konyha is használja.

Kitűnő eszköz arra, hogy bármilyen étel ízét felturbózzuk. Mivel egy elég jellegzetes ízű szósz, érdemes csínján bánni vele, mindig kis mennyiséggel indítsunk, mert ha túl sokat használunk, túldominálja az ételt, ami nem jó. Ne főzzük sokáig, mert az umami ízéből fog veszíteni, ne főzzük magas hőmérsékleten, mert ettől keserűvé válhat.

Nagyon jó stir-fry szósz marha-, csirke-, sertés-, tenger gyümölcsei-, gomba-, tofu-, zöldség alapú, kínai ihletésű thai stir-fry-okhoz (pl. neur pad num mun hoy vagy marhahús stir-fry osztrigaszósszal), vagy kínaiakhoz (pl. rák osztrigaszószban, a kínai-amerikai kesudiós csirke), önmagában vagy más összetevőkkel elegyítve (pl. mirinnel, rizsecettel és szójaszósszal, vagy barna cukorral, szójaszósszal és szezámolajjal, vagy halszósszal). Ugyanígy önmagában vagy más összetevőkkel vegyítve mártogató szószként is használható, akár párolt vagy nyers zöldségekhez, vietnámi rizslap tekercsekhez, zöldség- vagy tenger gyümölcsei tempurához, különböző kínai dim sum-ok mellé (kínai töltött parika, Hakka stílusú töltött tofu, kantoni lo bak gou vagy tarlórépa süti, har gow vagy garnélával töltött tészta batyu, cheung fun vagy párolt rizstészta, cha siu bao vagy BBQ sertéshússal töltött gőzölt zsemle stb.).  Ketjap manis-szal és sriracha szósszal keverve kiváló mártogatónak, thai csirkeszárnyakhoz (peek gai nam daeng).

Használható marinádként BBQ-, grill-, sütőben sütött-, serpenyőben sütött húsokhoz, tenger gyümölcseihez, fényező szószként grill és BBQ húsokhoz, -tenger gyümölcseihez, vagy salátadresszingként. Kis mennyiségben adagolva, kitűnő öntet sült tofura, párolt zöld színű- vagy párolt leveles zöldségekre (bok choy, spenót, spárga, cukorborsó, brokkoli, kínai brokkoli vagy gai lan, stb.), sült zöldségekre (sütés előtt vagy után), gombára, ázsiai tésztákra (pl. klasszikus kantoni osztriga lo mein), tojásrántottára, thai kai yat sai-ra (thai omlett), a wonton tészta maláj verziójára, kínai sós tojáspudingra locsolva.

Csupán egy evőkanál szósszal ízesebbé tehetjük az alapleveket, leveseket általában, párolt húsokat, ragukat, mártásokat, szószokat, dresszingeket.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Leírás

osztriga kivonat 30% (osztriga 12%, víz), szójaszósz (szójabab, víz, búzaliszt, só), víz, cukor, jódozott só, módosított kukoricakeményítő, savanyító glükono-delta-lakton (E575), tartósítószer nátrium-benzoát (E211)

Átlagos tápérték 100 ml termékben
Energia: 280 kJ/67 kcal
Zsír: <0,5 g
- amelyből telített zsírsavak: <0,1 g
Szénhidrát: 16 g
- amelyből cukrok: 11 g
Fehérje: 0,7 g
Só: 7,6 g

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Thaiföld