Hasonló termékek
Vélemények
Paraméterek
1kg | 67879.-HUF |
Leírás és Paraméterek
1kg | 67879.-HUF |
Leírás
Sáfrányos szeklice
A sáfrányos szeklice eredete, természetes élőhelye
A különleges nevű sáfrányos szeklice pórsáfrány néven is ismert fűszernövény, melynek élénsárga-vörösesbarna virágzatát elsősorban a sáfrány helyettesítésére, és – a kurkumához hasonlóan - úgynevezett festőnövényként használták. A sáfrányos szeklice magja értékes olajokat tartalmaz, egyes helyeken éppen ezért ismert ez a gyenge illatú, enyhe ízű növény olajözön néven. Természetes élőhelye Afrika trópusi vidékei, mára azonban termesztésbe vont területek találhatók a szubtrópusi és meleg, mérsékelt égövi régiókban is, illetve a napsütötte, nem túl magashegyi környezetben is megterem. Magyarországon a Mátrában található több, nagyobb kiterjedésű termőterülete.
Milyen ételekhez használható a sáfrányos szeklice?
A sáfrányos szeklice erőteljes színt kölcsönöz az ételeknek, így rendkívül esztétikus rizs, burgonya- és tésztafélék készíthetők a felhasználásával. A sáfrányos szeklice mérsékelt adagolása sárga, erőteljesebb használata vörös színt eredményez.
- Emésztésjavító hatása jól érvényesül levesekben, pörköltekben, illetve káposztából és hüvelyesekből készült egytálételekben.
- Harmonikusabbá varázsolja az ízek összhatását, ennek megfelelően a legkülönfélébb ételekhez használható, például levesek, főzelékek, tésztafélék elkészítéséhez.
- A sajtkészítésben is jelentőséggel bír erőteljes színező hatásának köszönhetően.
- Mivel az édes és sós süteményeket is ízletesebbé teszi, e célból főként a cukrászatban alkalmazzák, valamint a borászok is felhasználják, hiszen a sáfrányos szeklice önmagában, ízre meglehetősen semleges, így nem nyomja el a különféle borok aromáját.
- E tulajdonsága miatt mind a távol-keleti, mind a mediterrán konyha erőteljes aromájú és ízű fűszereivel együtt bátran használható, semmit sem von le a curry, a görögszéna, a rozmaring, a bazsalikom, kakukkfű, de akár a feketebors, vagy a chili ízének élvezetéből.
- Erőteljes hurutoldó hatásának köszönhetően a népi gyógyászati tapasztalatokra alapozott gyógyteakeverékek egyik összetevője.