Kézműves méz
Kézműves méz
Spájz
Krém méz
A méz természeténél fogva kristályosodik, köszönhető mindez szőlőcukor tartalmának. Amelyik mézben magasabb arányban található szőlőcukor, az hamarabb kristályosodik, ilyen például a repceméz, a napraforgóméz és a medvehagymaméz.
Hogyan készül a krémméz?
A méz kristályosodását kihasználva készíthetünk krémmézet. Semmit nem adunk hozzá, semmit nem veszünk el belőle, csupán naponta többször hosszasan keverjük és néhány nap elteltével egy krém állagú mézet fogunk kapni. A krémméz színe ugyan olyan, mint az adott méz kikristályosodva, így a repce krémméz fehér, a medvehagyma és a napraforgó krémméz sárga.
Kristályos méz nem egyenlő krémméz
Nyugat Európában a krémméz nagy népszerűségnek örvend, míg Magyarországon még kevésbé ismert. Hazánkban még sokakban az a tévhit él, hogy a kristályos (tévesen cukros) méz nem jó, mert azzal bizonyára trükközött a méhész. Persze itt a folyékony akácméz hazájában miért is akarna bárki is kikristályosodott mézzel bajlódni?
Repce krémméz
A mézkrém az eredeti méz jótékony hatásaival ugyan úgy rendelkezik.
Így a repce krémméz továbbra is:
- a legkevésbé savas méz,
- mely csökkenti a gyomorsav túltengést,
- erősíti az immunrendszert és
- mandulagyulladás esetén is igen hatásos.
Állaga viszont selymes, krémes, könnyen kenhető.
Ajánljuk bármihez, amihez mézet vagy egyéb édesítőt szokás használni. A legjobb kenyérre vagy kalácsra kenve, palacsintába, gofriba vagy csak kikanalazva elnassolgatni. Próbáld ki!