Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Magyar chili

Raktárkészlet szűrő

Rendezés:

Janchili chili szószok

Téged is dühít, hogy a chili szószok többsége annyira ecetes és sós, hogy az ételekhez adva nem extra, kirobbanó plusz ízt nyújtanak, hanem élvezhetetlenné rombolják azt? A Janchili szószok alapjaiban döntik meg ezt a tapasztalatod. Szabadulj meg a rémesen ecetes és sós chili szószoktól! Járd be Janchili virtuális birodalmát és válogass olyan szószok között, amik garantáltan ízletes és tüzes tangót járnak az ízlelőbimbóidon.

A paprikák amiből készülnek a termékek :

Habanero :

A habanero  a kínai paprika (Capsicum chinense) legismertebb változata, a csípős chilik egyik legfontosabb és leghíresebb alapanyaga.

A legcsípősebb paprikák közé tartozik (100–350 ezer Scoville-egységgel).

Őseit az Amazonas vízgyűjtőterületén i. e. 2000–1000 körül vonták termesztésbe az indiánok; onnan terjedtek el a karibi térségben, majd tovább a Yucatán-félszigetre. Mióta a csípős csilik divatba jöttek, a Föld szinte minden, trópusi éghajlatú részén termesztik. Nevével ellentétben Kubában nem gyakori, és régebben sem volt az.

A cserje Dél-Amerikában 120 cm-re is megnő, de Európában a megváltozott klíma hatására is nagyra, akár méteresre is megnő. Virága fehér, a pártája kissé zöldes, a portokok lilák. Csomónként 2–6 paprikát hoz, ami ritkaság: a paprikafajok többsége egy-egy termést nevel egy ponton.

Nagyon sok változata van, és ezek termése meglehetősen különféle, a chiltepin méretű (0,5 cm átmérőjű) bogyótól a 12 cm-es, változatos alakú paprikáig. Az habanerókra jellemzően kupolás vagy lapított harang alakúak, a végük időnként kihegyesedik. A mexikói habanero bogyója éretlenül zöld, éretten narancs, sárga vagy fehér, a karibi piros, illetve vörös.

11–22 napig csírázik, és utána 95–100 nap alatt érik be a trópusokon – nálunk jóval lassabban. Palántázásnál tartsunk a növények között 45 cm távolságot! Napos helyet igényel, de érzékeny az erős UV sugárzásra és nehezen fejlődik, árnyékosabb de meleg zugban hamar nagyra megnő. Tápoldattal különösen jól fejlődik, de a virágzás kezdetétől ne használjunk tápoldatot, mert virágait eldobja! Ha melegházban neveljük, vagy sikerül elcsípnünk egy jó nyarat, a mi éghajlatunkon is meglepően megnőhet, akár méteresre is. Paprikái hasonló méretűek lesznek, mint a karibi klímán, csípősségük és aromájuk is megegyezik.

Carolina Reaper:

A Carolina Reaper  a Capsicum chinense paprika egy termesztett változata. A paprika piros, göcsörtös, kis hegyes farokkal. 2013-ban a Guinness World Records a világ legcsípősebb paprikájaként jegyezte be, megelőzve a korábbi rekordert, a Trinidad Scorpion "Butch T"-t.[2]

A Carolina Reaper csípősségét a kapszaicin mennyisége adja, ezt a Scoville-skálával mérik.A Fort Mill-i PuckerButt Pepper Company tulajdonosa, "Smokin" Ed Currie nemesítette Rock Hill-i, Dél-Karolinai üvegházában. A hivatalos Guinness World Record szerint átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, melyet a Winthrop Egyetem 2013-ban végzett vizsgálata állapított meg. A legcsípősebb darab csípőssége 2,2 millió SHU volt.[4]

Az eredeti keresztezett fajták a Bhut jolokia (a korábbi világcsúcstartó), valamint egy piros habanero voltak. A "Reaper" (Kaszás) nevet a "farkának" a formájáról kapta.

Az angol James Wong etnobotanikus szerint "átlagos növény, otthoni kipróbálásra alkalmas". A növény számára szükséges hőmérséklet legalább 18-20 °C. Wong javaslata alapján 30–40 cm átmérőjű cserépbe kell ültetni, hogy korlátozva legyen a növekedése és hamarabb teremjen.

Leírása szerint az íze gyümölcsös. Az első harapáskor édes, amely azonnal "olvadt lávába" csap át.Ha teljesen érett, általában körülbelül akkora, mint egy ping-pong labda.

Trinidad Scorpion:

A Trinidad Scorpion Butch T egy csípős paprika, amit nem szabad könnyedén venni. Elismerést érdemlően 1.463.700 SHU-t ért el a csípősségi skálán, ami valljuk be nem kevés és ezzel a világ legkiválóbb paprikái közzé sorolható.

Igaz már más paprikák tartják a rekordot, de 2011-ben megkapta a The Worlds Hottest Pepper hivatalos címét. A nevét a felfedezőjéről kaptak, akit Butch Taylor-nak neveztek. Egyedülálló alakja megkülönböztette a többi paprikától és úgy döntött, hogy megkóstolja és ez volt az, amikor úgy érezte, hogy valami különlegest talált. Elég sok idő telt el, amikor benyújtotta a Guinness World Records-nak és ezzel letaszított a trónról az előző rekordert a Naga Vipert. Ezúton is köszönjük neki. A Scorpion paprika eredetileg a Karib-térség Trinidad és Tabago régiójából származik.