Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
720 Ft
690 Ft
4%
Menny.:db
Kép 1/2 - Zöld tea · Kína · Sencha  - 50g
Kép 2/2 - Zöld tea · Kína · Sencha  - 50g
Zöld tea · Kína · Sencha  - 50g
Nagyításhoz álljon a képre az egérrel

Zöld tea · Kína · Sencha - 50g

720 Ft
690 Ft
4%
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: Dethlefsen & Balk 1836
Várható szállítás: 2021. szeptember 27.

Az első teanövény magokat az i.sz. 9. század elején ültették a Kínából hazatérő, japán, zen buddhista szerzetesek. Az ezekről származó levelekből ebben az időben (kínai módi alapján) még kizárólag por tea készült amit vízzel elkevertek, úgy fogyasztottak. Ekkor még csak a szerzetesek, néhány magas rangú politikus és a császár ismerhette a teát Japánban. A szerzetesek a napi meditációs gyakorlataik támogatására használták ezt az italt és ez így is marad pár száz évig. Ebből a szempontból 4 különböző, vízben oldódó összetevőt vizsgálhatunk: katekinek, teanin, koffein és vitaminok. A katekineknek tulajdonítják a tea legegészségesebb hatását: hatásos sejt regeneráló és antioxidáns. A levél 1/3-a tartalmazza ezt és a növény a saját fehérjéiből, napfény segítségével állítja elő.(Az árnyékolt teákban emiatt kevesebb a katekin, de a senchát “alapból” nem árnyékolják). Íz szempontjából ez az anyag már nem annyira kedvelt, hiszen keserű, összehúzó és szárító hatású vegyületről van szó. Érdemes utánanézni az Epigallokatechin-nek (EGCG) – akit bővebben érdekel.

Leírás

Hogyan tároljam a sencha teát?

A tea jótékony összetevőit úgy őrizhetjük meg a leghosszabb ideig, hogy ha védjük, óvjuk ezektől a külső behatásoktól: fény, hő, nedvesség, szagok és lehetőség szerint az oxigén.

Általánosságban a tea tárolásáról itt olvashattok.

A japán sencha tea elkészítése :

  1. Víz minőség
  2. Víz hőfok
  3. Áztatási idő
  4. Tea / víz arány
  5. Levelek minősége
  6. Elkészítéshez használt eszköz

Egy senchánál általában 3-5 felöntéssel számolhatunk, de ebből az első és a második a leggazdagabb. Minden szempontból. (íz és hatóanyag)

Hogyan készítsük?

  1. Zöld teákhoz – különösképpen a friss japán zöldekhez – alacsony ásványi anyag tartalmú, lágy vizet (ha lehet forrásvizet) használjunk vagy pedig a kereskedelmi forgalomban kapható “Norda” márkájú vizet.
  2. 60-90 Celsius fokot használhatunk (legjobb felforralni és visszahűteni külön edényben), itt csak az egyéni ízlés lehet a mérvadó. A japánok szeretik a fanyarabb ízeket, amelyeket a magasabb hőfok hoz elő, az európaiak pedig az édesebbeket amiket pedig az alacsonyabb.
    Ebben is lehet persze az egyensúlyra törekedni, kísérletezzünk!
    Teáinkon feltüntetjüka javasolt hőmérsékletet. Ettől persze el lehet térni.
  3. Az első leöntés általában 1-1,5 perc.
    A második kb. fél perc – azért rövidebb mert közben a nedves levelek “dolgoznak”.
    A harmadik lehet újra 1 perc. Érdemes emelni egy picit a hőfokot ahogy haladunk a leöntések számával.
  4. Nincsen ebben csoda: sok levél – kevesebb víz = erősebb tea. Kevesebb levéllel, több vízzel pedig könnyedebb a főzet. Ha sok a levél akkor viszont lehet picit rövidebb az áztatási idő!
  5. Természetesen minél jobb a minőség, annál finomabb is lesz a kész tea, esetleg annál több leöntést is bír. Vannak “hétköznapibb” teák és vannak “ünnepi” teák amiket érdemes a különleges alkalmakra tartogatni. Ez is ízlés – és pénztárca- dolga.
  6. 3 klasszikus japán eszközt lehet erre használni:
    shiboridashi,
    hohin,

    kyusu kanna.
    Érdemes egy eszközt kifejezetten csak a zöld teához használni. (A sötétebb teák erősebb íze bele ivódhat az eszköz pórusaiba.) Emellett a sencha tea sok egyéb modern eszközben is elkészíthető.

    Japán teakészítő eszközeink

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.