Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
1.400 Ft
Menny.:db
Termelői vegyes virágméz 500g
Nagyításhoz álljon a képre az egérrel

Termelői vegyes virágméz 500g

1.400 Ft
Menny.:db
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Miről gyűjtik:

A vegyes virágméz megnevezés gyakorlatilag minden mézre igaz.

A méhek a mézet virágról gyűjtik, az adott pillanatban nyíló, számukra elérhető minden virágról.

Fajtaméz attól fajtaméz, hogy az adott területen, ahol a méhek vannak, jellemzően az adott időben az adott virág nyílik többségében, így a méhek jellemzően azt gyűjtik. Plusz fontos, hogy a kaptárba se legyen másfajta méz és az elvirágzást követően azt a méhész elvegye.

A fentiek alapján belátható, hogy nem létezik tisztán fajtaméz, csak fajtára jellemző. Emiatt fordulhat elő, hogy pl. az elméletileg nem kristályosodó akác méz bekristályosodik, ez nem a méz hibája, csupán csak a méhek találtak némi repcét például, amit behordtak a kaptárba az akác virágzása közben.

Tehát a vegyes virágméz minden olyan méz, ami több virágfajta mézét tartalmazza. Így a növény, amiről gyűjtik és maga a méz is nagyon változatos lehet.

Hazánkban 850 növényfajt tartanak számon, mint méhek által látogatott növény.

A legfontosabb fafélék: Fűzek, Gyümölcsfák, Juhar, Akác, Gesztenye, Hárs, szántóföldi növények: Repce, Mustár, Facélia, Lucerna, Napraforgó, gyomnövények: Medvehagyma, Som, Selyemkóró, Aranyvessző, és a különböző mézharmatok: Fenyőfélék, Hársak, Gesztenye.


Mikor gyűjtik:

Egész évben, kora tavasztól késő őszig. Általában a fajtamézek termelése előtti és utáni időszak mézei.


Méz megjelenése:

Nagyon változatos! A világos sárgás színtől a sárgásbarna színeken át egészen a sötétbarna, szinte fekete színekig. Íze, illata, zamata szintén sokféle, de jellemzően erős, dinamikus ízekben gazdag. Egyes esetekben előjönnek a kesernyés ízek, illetve egyesek számára olykor kellemetlen illatok is.

Általában könnyen kristályosodik.

A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk meg!


Méz összetétele:

A vegyes virágméz értékét annak sokfélesége, változatossága adja. Valamint magasabb ásványianyag és flavonoid tartalma. (Minél sötétebb egy méz, annál gazdagabb ásványi anyagokban és flavonoidokban.) Ebben a méz ”fajtában” megtalálható a cukrok sokfélesége mellett a legtöbb mézben előforduló vitamin és nyomelem is.

 


Méz felhasználása:

Az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott méz. Népszerűségét a méz változatos zamata, illetve a vegyes virágméz kedvező ára adja.


Fogyasztása minden formában ajánlott!

Önmagában kanalazva. Italokba: tea, kávé, tej. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal keverve, palacsintába, süteményekbe, tésztákra, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételeihez.

A süteményekbe kifejezetten ajánlott zamatossága miatt. Különösen jól illik piros bogyós gyümölcsökkel társítva (krémekbe, fagylaltba, levesbe).

Leírás

Miről gyűjtik:

A vegyes virágméz megnevezés gyakorlatilag minden mézre igaz.

A méhek a mézet virágról gyűjtik, az adott pillanatban nyíló, számukra elérhető minden virágról.

Fajtaméz attól fajtaméz, hogy az adott területen, ahol a méhek vannak, jellemzően az adott időben az adott virág nyílik többségében, így a méhek jellemzően azt gyűjtik. Plusz fontos, hogy a kaptárba se legyen másfajta méz és az elvirágzást követően azt a méhész elvegye.

A fentiek alapján belátható, hogy nem létezik tisztán fajtaméz, csak fajtára jellemző. Emiatt fordulhat elő, hogy pl. az elméletileg nem kristályosodó akác méz bekristályosodik, ez nem a méz hibája, csupán csak a méhek találtak némi repcét például, amit behordtak a kaptárba az akác virágzása közben.

Tehát a vegyes virágméz minden olyan méz, ami több virágfajta mézét tartalmazza. Így a növény, amiről gyűjtik és maga a méz is nagyon változatos lehet.

Hazánkban 850 növényfajt tartanak számon, mint méhek által látogatott növény.

A legfontosabb fafélék: Fűzek, Gyümölcsfák, Juhar, Akác, Gesztenye, Hárs, szántóföldi növények: Repce, Mustár, Facélia, Lucerna, Napraforgó, gyomnövények: Medvehagyma, Som, Selyemkóró, Aranyvessző, és a különböző mézharmatok: Fenyőfélék, Hársak, Gesztenye.


Mikor gyűjtik:

Egész évben, kora tavasztól késő őszig. Általában a fajtamézek termelése előtti és utáni időszak mézei.


Méz megjelenése:

Nagyon változatos! A világos sárgás színtől a sárgásbarna színeken át egészen a sötétbarna, szinte fekete színekig. Íze, illata, zamata szintén sokféle, de jellemzően erős, dinamikus ízekben gazdag. Egyes esetekben előjönnek a kesernyés ízek, illetve egyesek számára olykor kellemetlen illatok is.

Általában könnyen kristályosodik.

A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba! A méz folyékonysága napos, meleg helyen, radiátoron vagy meleg vízbe állítva rövid idő alatt visszaállítható. Vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk meg!


Méz összetétele:

A vegyes virágméz értékét annak sokfélesége, változatossága adja. Valamint magasabb ásványianyag és flavonoid tartalma. (Minél sötétebb egy méz, annál gazdagabb ásványi anyagokban és flavonoidokban.) Ebben a méz ”fajtában” megtalálható a cukrok sokfélesége mellett a legtöbb mézben előforduló vitamin és nyomelem is.

 


Méz felhasználása:

Az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott méz. Népszerűségét a méz változatos zamata, illetve a vegyes virágméz kedvező ára adja.


Fogyasztása minden formában ajánlott!

Önmagában kanalazva. Italokba: tea, kávé, tej. Étkezéshez: kenyérre kenve magában vagy vajjal keverve, palacsintába, süteményekbe, tésztákra, sültekhez, keleti konyha édes-csípős ételeihez.

A süteményekbe kifejezetten ajánlott zamatossága miatt. Különösen jól illik piros bogyós gyümölcsökkel társítva (krémekbe, fagylaltba, levesbe).