Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kép 1/3 - Vöröslencse tészta mandulapestóval
Kép 2/3 - Vöröslencse tészta mandulapestóval
Kép 3/3 - Vöröslencse tészta mandulapestóval
Vöröslencse tészta mandulapestóval
Nagyításhoz álljon a képre az egérrel

Vöröslencse tészta mandulapestóval

Átlagos értékelés: Nem értékelt

Az alábbi mandulás – paradicsomos pesztó villámgyorsan elkészül, kivéve, ha autentikusan, mozsárban, és nem robotgépben készítjük. A tésztán kívül mártásként is megállja a helyét pl. grillezett csirkével, halakkal, de nyers zöldségeket is tunkolhatunk bele, vagy szendvicsbe is tölthetjük, pl. sonka és mozzarella alá. Gyakori, hogy tálalás előtt ropogós kenyérmorzsát szórnak rá (a “szegényember parmezánja”), így is, úgy is, függőséget okoz, olyan finom.

A trapani (város Szicília nyugati részén) pesto abban különbözik genovai társától, hogy a bazsalikomon, olajon, pecorino és parmezán sajton felül mandulát (a fenyőmag helyettesítésére) és paradicsomot is tartalmaz.Magával a bazsalikomos, fokhagymás pestoval  a genovaiak ismertették meg a trapaniakat, ugyanis keletre tartó hajóik gyakran kikötöttek Trapani városában.

A helyiek saját ízlésük szerint módosítottak a recepten és hozzáadták konyhájuk fontosabb alapanyagait mint a mandulát és a paradicsomot. Ez egy rendkívül friss, aromás és ízletes tésztaöntet, amit a szicíliaiak eredetileg a “busiati” (egyfajta csavart makaróni) tészta ízesítésére használtak, de minden tészta típussal jól házasítható, valamint jól harmonizál a rákkal és homárral is. A hagyományos technika szerint az alapanyagokat egy mozsárban, nyomkodva kell felaprítani, elmorzsolni, de ennek hiányában egy jó mixer is megteszi.

Mint minden receptnek ennek is számos változata létezik, attól függően, hogy Szicília mely régiójában készítik, vagy ki készítik. Lehet készíteni, friss vagy száraz paradicsommal, sós ricottával, fokhagymával vagy ezek nélkül.

A kapcsolódó termékeknél az alapanyagok megrendelhetőek.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Elkészítés

Hozzávalók:

  • -300g vöröslencse-barnarizzsel tészta
    -só
    -300g érett paradicsom, meghámozva, kimagozva
    -150g hámozott mandula, megpirítva
    -3 gerezd fokhagyma
    -1 nagy csokor bazsalikom 
    -1 kávéskanál só
    -½ dl olívaolaj
    Tetejére:
    -300 g parmezánforgács
    -chilipehely
    -néhány levél bazsalikom

Elkészítési ideje 15perc

A tésztát sós, lobogó vízben al dente állagúra főzzük, figyeljünk oda, hogy ne főzzük túl.

Miközben fő a tészta, elkészítjük a szicíliai pesztót. Ehhez a paradicsomokat meghámozzuk és kimagozzuk (zöld csumáját kivágjuk, majd a domború oldalán éles késsel keresztet vágunk, fél percre forró vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héját. A magját és levét kiskanállal szedjük ki. Utóbbit ne dobjuk ki, salátaöntetekben, levesekben nagyszerű szolgálatot tesz, hiszen tele van ízzel.) A meghámozott mandulát száraz serpenyőben arany színűre pirítjuk, majd kissé lehűtjük. Aprítógépbe tesszük a kimagozott paradicsomokat, a mandulát, a fokhagymagerezdeket, a bazsalikomot, a sót és az olívaolajat. Pürésítjük. A kifőtt tésztát összekeverjük a pesztóval, adhatunk hozzá egy-két kanállal a tészta főzővizéből. A tetejére parmezánforgácsot és friss bazsalikomleveleket szórunk.

Jó étvágyat! 

forrás : 

http://chiliesvanilia.hu/2015/06/30/spagetti-sziciliai-mandulas-paradicsomos-pesztoval/

http://www.izesitalia.hu/2012/07/il-pesto-alla-trapanese.html