Kiemelkedően fontos kategória, mivel a gyakorlatban ezekből a késekből használunk a legtöbbet. Az idők folyamán letisztult, jellegzetes formájuk, markolat- és pengekialaktásuk optimális vágást tesz lehetővé.
Mesterszakácsok, kezdők és háziasszonyok egyaránt nélkülözhetetlen eszköznek tartják ezeket a munkakéseket. A leginkább használt méretek 18-26 cm között vannak, de léteznek akár 36 cm pengehosszú mesterdarabok is.
A legjobb minőségű séfkések rozsdamentes, kovácsolt nemesacélból készülnek, de ár-érték arányuk miatt elég népszerűek a kissé szerényebb minőségű hengerelt acélkések is.
A kezdők legjobb, ha elsőnek a hengerelt acélból készült séfkéseket választják. Ezekkel késekkel tudják ugyanis a vágás és élkarbantartás (fenés) alapjait elsajátítani. .
A szakács késeket, ugyanúgy mint minden kést, érdemes karbantartani, hogy minél tovább használhasd. Ezekre figyelj a szakácskés használata után:
- Soha ne hagyd a séf kés pengéjét vízben – annak ellenére, hogy a pengék túlnyomórészt rozsdamentesek, a vizet hosszú időn keresztül nem bírják és elkezdenek rozsdásodni.
- A szakácskés tisztítására ne használj mosogatószert.
- A kés pengéjét enyhén vizes szivaccsal tisztítsd meg, és szárítsd meg konyhai törlő segítségével.
- Pormentes fiókban vagy kés tartóban tárold a szakácskést is.
Minden vágáshoz ajánlott a vágódeszka használata, amellyel stabil felületet kapunk a vágáshoz.
- A kés hegyét rögzítsd a vágódeszkán.
- Csak akkor vágj a késsel, ha az el is mozdul - maga a mozdulat legyen folyamatos és körkörös jellegű.
- Minden ujjad legyen a kés nyelén - fontos tudni, hogy a legnagyobb erő a kezed alatt lévő területre esik, amely a penge elejét jelenti.
- Zöldség vagy hagyma aprításához egy kicsit másabb technikával kell használni a szakácskést.
- Vágd félbe pl. a hagymát.
- Szeleteld fel, de közben fogd le a deszkára.
- Vágd be enyhén ferdén.
- Forgasd el 90 fokkal.
- Szeleteld fel, ezzel pedig már fel is kockáztad.
- Zöldfűszerek, petrezselyem aprítása
- Könnyebben lehet apróra vágni a leveleket, ha először csomóba szeded és többször összehajtod.
- Szorítsd le a deszkára, majd sűrű vágásokkal vágd fel a zöldet, így sok időt megtakarítasz.
- Addig folytasd a vágást, amíg el nem éred a kívánt méretű leveleket.
|